понедельник, 23 марта 2020 г.

ЯК ПРАВИЛьНО ПОБУДУВАТИ ПРОМОВУ

Як правильно побудувати промову? Простий трюк для поліпшення словникового запасу

Багато спікерів і ораторів вражають своїм умінням переконувати і провокувати публіку на відповідні реакції. Великі люди могли словом змусити натовп слідувати їх моралі, порадам і навіть наказам, які часом коштували б життя багатьом. Навик ораторського мистецтва сьогодні викладають у вузах і на курсах майстерності. Як же побудувати промову?
Почніть з позбавлення назавжди від дратівливих «ну», «ем», «кхм» і «типу» з «як би»! Ще Брук Нельсон говорив, що подібні вигуки, вимовлені людьми, можуть називатися різними іменами. Це подразники, вбивці довіри, слова-паразити, загроза для швидкості мови, «наповнювачі». Їх можна назвати як завгодно, але дослідники вважають, що в щоденних розмовах ми витрачаємо 20% мовлення на «ну», «ем», «хм» і «типу».
Негатив полягає в тому, що подібні мовні вставки не тільки збіднюють мову, кажучи про низький інтелект людини. Вони здатні нашкодити авторитету і відвернути слухача. Якщо слова виливаються в пісню, а такт і ритм звучать приємно, опонент готовий слухати нас, як казку на ніч.
На щастя, кожен здатний зменшити дратівливі звички. Важливо розуміти, що мукання і частка «ну» в тривалому співі голосних звуків вбивають в буквальному сенсі бажання продовжувати діалог та бесіду. Багатьом людям знадобляться секрети, які при використанні дозволять миттєво зазвучати ясніше для оточуючих, немов ансамбль скрипок.
Щоб позбутися від паразитів мови, потрібно приділяти пильну увагу тому, що ви говорите. Це «перший і найважливіший крок» до поліпшення словникового запасу.
Так, ви ніколи не зможете на 100% позбутися від вигуків і часток, які не несуть ніякого смислового навантаження. Однак протягом дня, аналізуючи свої розмови або слухаючи себе в записі, можна в рази збільшити обізнаність щодо поганих мовних звичок. Під час наступної розмови ви зможете спробувати позбутися від цих химерних слів, щоб стати розумнішими і менш набридливими.
Для роботи можна використовувати безкоштовне програмне забезпечення для редагування звуку або залишати собі замітки-нагадування на роботі і вдома. Вони допомагають «пам’ятати» про те, що увагу під час розмови слід також приділяти поставленій мові. Обов’язково при аналізі потрібно підраховувати кількість «вбивць довіри». Якщо їх число з кожним днем ​​буде зменшуватися, в рамках однієї розмови їх стане менше. Часу при цьому на озвучування своїх думок стане більше. Інформація буде подаватися в стислій і зрозумілій формах.
Тепер ви знаєте ваші улюблені «наповнювачі» і можете усвідомлено опиратися бажанню використовувати їх у своїй промові. Спробуйте замінювати ці слова більш цікавими і грамотними проміжними фразами, наприклад: «Давайте продовжимо…» або «Ще одним важливим фактором є…».
У будь-якому випадку, ви вже на вірному шляху до вільного володіння мовою, грамотною мовою і зможете домогтися цього в стислі терміни. Досить просто дотримуватися наведених вище рекомендацій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

День толерантності

  День толерантності