понедельник, 23 марта 2020 г.

У ЧОМУ СЕКРЕТ ДРУЖБИ


У чому секрет дружби?

Коля вже мріяв знайти справжніх друзів, коли був ще зовсім маленький. Він придивлявся до хлопчиків всюди – в дитячому садку, у дворі, на вулиці …
Знайомитися він умів. Підходив сміливо, заводив розмову, пропонував у щось погратися, чимось зайнятися, кудись піти…
Але ось біда! Через якийсь час з’ясовувалося, що у нового друга є недоліки. Він або починав битися, або скупився, або сперечався з ним… Загалом, опинявся поганим – і в справжні друзі не годився.
Коля був на рідкість цілеспрямованим і продовжував пошук. І лише після закінчення довгого часу, він почав втрачати віру в успіх. Став сильно засмучуватися, у нього навіть пропав апетит. Від туги за справжнім друзям він був дуже нещасний. Його життя було безрадісним.
Але якось одного разу повз їхні будинки, де він стояв сумний, проходив дуже добрий, уважний і розумний дядько. Коли він запитав про його сумний вигляд, Коля розповів свою трагічну історію. І навіть в кінці розридався. Дядько, бачачи стан хлопчика і нездатність ясно міркувати, лише пояснив йому, що людей без недоліків не буває. І що він при такій підвищеній вимогливості може все життя провести на самоті.
Колю ці таємні слова потрясли. Тепер він знав причину своїх численних невдач. І він не помилився.
Правда, багато води витекло, поки йому вдалося себе змінити.
Після того як він перестав звертати увагу на недоліки своїх нових друзів, вони майже всі стали придатними. Але трапилася інша біда. Тепер їх не влаштовував він.
Коля почав розуміти – все дуже складно. Дружба – це ціла наука. І що врятувати його може тільки той, загадковий мудрий незнайомець.
Йому довелося вартувати порадника на колишньому місці кілька місяців. Коли ж той все ж з’явився, хлопчик схопив його за руку – боячись втратити. Його вразило те, що чоловік все зрозумів і сам запропонував йому бесіду. Говорили вони дуже довго. Багато що було незрозуміло, багато з часом забулося.
Але залишилося на аркуші паперу те найголовніше, що Коля за рекомендацією наставника записав. Що він дбайливо все життя зберігає і, не соромлячись теперішнього свого солідного положення, часто перечитує. Хоча і так все знає напам’ять.
Справжня дружба тримається на бажанні більше віддати і менше отримати.
Чим рідше ми звертаємося до друзів за допомогою, тим дружба міцніша, а бажання нам допомогти – сильніше.
Справжня дружба – це коли домагаються обов’язків і відмовляються від прав.
Дружба – мистецтво взаємовиручки.
У дружби багато ворогів, головні з них – вигода і заздрість.
Чим більше від дружби дзвони – тим менше користі.
Дружба і егоїзм – закляті вороги.
Дружба грунтується на спільних інтересах – а тримається на взаємних.
Друг не повинен встигнути попросити.
І хоча Коля вже давно дуже доросла людина, для нього найдорожчими людьми після сім’ї як і раніше залишаються два його справжніх друга – Стас і Віктор. Він не уявляє без них своє життя. Вони дружать дуже багато років. В окрузі їх ще з дитинства звуть «Три мушкетери». До будь-якого з них він може прийти завжди без запрошення і навіть пізно вночі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

День толерантності

  День толерантності