понедельник, 23 марта 2020 г.

ЩО РОБИТИ ЯКЩО ВСІ НАВКОЛО КРАЩІ ЗА ВАС?

Що робити, якщо всі навколо кращі за вас?

Порівняння – нормальна частина нашого життя, все-таки еволюційно всі ми – групові тварини, а в групах порівняння і конкуренція штовхають індивідів до розвитку. Але що робити, якщо все зайшло надто далеко і вам порівняння просто псує настрій і вганяє в депресію?
Вирішити це питання можна. Але потрібно зрозуміти, яка причина стоїть за всім цим.
1. Ви реально перестали розвиватися.
Погано вам в такий момент просто через прийняття гіркої дійсності. Цей стан може прийти до вас в момент вашого життєвого провалу або усвідомлення своєї стагнації. Тут мозок починає аналізувати ситуацію, що склалася, попутно порівнюючи ваше життя з життям інших людей. Оскільки з точки зору мозку ви сильно відстаєте в гонці за виживання, він викидає кортизол у відповідь на негативні думки.
Рішення проблеми:
Проаналізуйте, чи правда ваше життя таке погане, як вам здається? Чи не допустили ви помилок, порівнюючи себе з іншими людьми? Якщо помилок немає, а життя дійсно погане, то визначте основні напрямки розвитку і рухайтеся.
Тільки під час руху до мети ваша біль вщухне, а потім випарується зовсім. Тут іншої дороги немає і варто просто прийняти правду.
2. Ви дивіться на «фільтроване» життя людей навколо.
У такій ситуації людина бачить «фільтровану» версію життя інших людей в Інстаграмі або інших соціальних мережах, куди люди викладають тільки найкрасивіші моменти свого життя. Дивлячись на ці фото, ми думаємо, що вони живуть таким життям цілий рік, однак це неправда. Що стосується Інстаграму, то таке життя часто ще й повністю вигадане. Здається, що вам такого ніколи не досягти, але це – неправильне порівняння.
Вирішення проблеми:
Якщо після відвідування Інстаграму ваше життя забарвлюється в сірі тони, то саме час задуматися про те, щоб зовсім перестати користуватися цією соціальною мережею. Ви занадто сприйнятливі до інформації, до того ж неправильно трактуєте те, що бачите. Поживіть життям без «вікна в казковий світ» і поспілкуйтеся зі звичайними людьми вживу. Це приведе вас до тями, і дуже швидко настрій повернеться назад.
3. Ви порівнюєте своє життя зі стереотипами про життя.
Є стереотипи про життя, які нам нав’язують спочатку батьки, потім оточення. Це все ті фрази про те, що ви повинні робити і як повинні поводитися. Тут порівняння здається правильним, але це не так, тому що людина може хотіти прожити життя поза цими стереотипами.
Однак навіть якщо ви мисляча людина, сумно вам може бути, адже ваші думки йдуть врозріз з суспільством, що суперечить правилам групових тварин. Утворюється конфлікт особистості і групи.
Вирішення проблеми:
Якщо така проблема настає, то тут мова перш за все йде про низьку самооцінку. Ви можете робити в групі все, що хочете, тільки тоді, коли вона буде на високому рівні. Інший варіант буде породжувати конфлікт і поганий настрій, тому що нав’язування стереотипів не зупиниться ніколи. Порівняння «неправильного» себе і «правильної» групи буде породжувати погані відчуття. У цій ситуації попрацюйте над самооцінкою. Коли вона підросте, конфлікт відпаде сам собою, адже ви зможете діяти так, як захочете, що не порівнюючи себе з групою.
Можливо, ви задоволені своїм життям і не хочете що-небудь міняти. А може, і хочете, але просто не визнаєте це. І ці питання, в принципі, дуже узагальнені і не ідеальні. Можливо, у вас свої методи вирішення таких проблем. Але саме ці поради досить непогано допомагають мені останнім часом. Я все менше став звертати увагу на «інстаграмне щастя» інших людей і з кожним днем ​​стаю трішки кращим і впевненішим в собі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

День толерантності

  День толерантності