понедельник, 23 марта 2020 г.

ЧИ ВАРТО ДІТЯМ ВИБИРАТИ ТУ Ж ПРОФЕСІЮ ЩО Й БАТЬКИ

По стопах батьків: чи варто дітям вибирати ту ж професію

Батьки стають авторитетом для дитини з моменту її народження. Вони діляться своїм досвідом не тільки з власної інціативи, а й діти з радістю переймають його у всіх сферах життя – від особистої до громадської.
Дослідження The New York Times показало, що сини в 2,7 рази частіше обирають професію батька і в 2 рази частіше – професію матері, ніж решта населення, що віддає перевагу йти своїм шляхом. Дочки ж більш примхливі – в 1,8 разів частіше вони обирають професію матері і лише в 1,7 раз – професію батька.
Не тисніть на дитину
«Якщо ми говоримо про те, як батькам спілкуватися з дітьми з приводу професії та профорієнтації, то потрібно тільки прислухатися до дітей. Нехай вони ходять на гуртки, вибирають те, що їм подобається.
Якщо дитина кидає заняття, значить це просто не його. У якийсь момент часу вона все одно знайде те, що їй цікаво і в чому вона буде готова розвиватися далі як професіонал», – вважає підприємець і автор кар’єрного проекту Анна Сіналєєва. Психологи дотримуються схожої думки, вважаючи, що потрібно з дитинства виховувати в дитині прагнення отриманню нового досвіду і відсутність боязні помилок. Ваше чадо не має терпіти і ходити на заняття, які йому не подобаються. Смирення і завзятість від даремної витрати часу – далеко не кращі навички для майбутнього лідера.
Поділіться досвідом
Якщо ви бачите у дитини інтерес до своєї професії, розламувати його мрії словами про те, як вам важко працювати. У будь-якій професії є свої плюси і мінуси, так що легко йому буде хіба що сидіти вдома на дивані. Краще домовтеся з керівництвом про екскурсію для дитини в вашу компанію: покажіть йому своє робоче місце і познайомте з колом реальних завдань, зустріньтеся з колегами з схожих департаментів. Якщо вашому чаду вже 15-16 років, його можна влаштувати в компанію на тимчасове стажування – практика остаточно переконає його в бажанні піти вашими стопами або назавжди відмовитися від ідеї.
Точно так же, за бажанням дитини, можна пройти стажування в компанії тата або найближчих родичів і друзів родини. Чим ширше буде діапазон вибору, тим повніше складеться враження про різні професії і простіше буде вибрати остаточний варіант.
Забудьте про свої мрії
Дитина – не ваш проект, а окрема людина, яка повинна сама будувати власне життя. Ваші дитячі фантазії про кар’єру фігуристки або нереалізована мрія про посади юриста в топової компанії – це саме ваші думки, а не плани дитини. Кар’єрний експерт сходиться з нами на думці: «Я вважаю, що діти повинні вибирати те, що їм цікаво, і ні в якому разі батьки не повинні нав’язувати їм свою професію або свою думку. Природно, бувають випадки, коли, припустимо, батьки чи бабусі були докторами і дитина себе бачить в цьому. Так, тоді це одна справа. Але буває, на жаль, і так, коли дітям батьки нав’язували свої нереалізовані мрії і цілі.
У мене є такий приклад, як дівчинці батьки нав’язали бути оперною співачкою, коли вона зовсім цього не хотіла, і у неї пізніше стався переломний момент, коли вона розуміла, що витратила багато сил і при цьому не хоче займатися справою. За фактом виявилося, що це було бажання в молодості її мами».

Комментариев нет:

Отправить комментарий

День толерантності

  День толерантності